Home boeken videos

HET MAGISCHE IBIZA

 

SCHRIJVER: AMADEO BENET CARDONA

 

ONTDEK ONS EILAND EN ONZE TRADITIES AAN DE HAND VAN DEZE BOEKEN

 

Stuur ons een e-mail of neem telefonisch kontakt op zodat we je kunnen informeren over het totaal van je aankoop

De boeken zijn ook te verkrijgen in de receptie van onze appartementen Benet Los Pinares

 

E-Mail: benet_pinares@hotmail.com

Tel. 649918196

Meer informatie op www.facebook.com/amadeobenetcardona

                                                               

Click op een van deze omslagen om een korte beschrijving te krijgen.

            Portada de Legendes van Santa Eulalia del Río: Ibiza

                                                                                  360 paginas                                  158 paginas        

                                                                                 

DE AUTEUR

Amadeo Benet Cardona werd op 03-03-1946 geboren in Palma de Mallorca. Op zijn vierde verhuisde het gezin naar Ibiza, waar hij tot zijn achttiende bij zijn grootouders van moeders kant woonde. Daarna volgde hij in Barcelona een opleiding tot technisch architect. Na zijn studie verbleef hij zes maanden in Engeland. Hij maakte reizen door Frankrijk, Nederland, België en Duitsland. Later zette hij in Santa Eulalia een architectenbureau op, waar hij zich ruim veertig jaar heeft beziggehouden met het ontwerpen, uitvoeren en ontwikkelen van bouwprojecten. Daarnaast runt hij samen met zijn gezin een kleinschalig toeristisch appartementencomplex. Hij is een liefhebber van sport en lezen en woont tegenwoordig samen met zijn vrouw Lillibeth, hun zoon Alejandro, drie honden en een kat in Santa Eulalia.

Dit is zijn eerste roman.

 

 

1963

 

1980

 

2000 De schrijver en zijn vrouw Lillibeth.

2015 De schrijver en Diego, chef van het restaurant.

 

 

 

Het schemerlicht

«Het verhaal van een man en een dorp op zoek naar hun identiteit»

 

Ibiza 1951-1975

Toeristische boom (economische explosie en seksuele bevrijding)

 

In een samenleving die ingrijpende veranderingen doormaakt, op weg naar zelfvernietiging ten behoeve van een vooruitgang met onvoorzienbare gevolgen, verliest een jonge architect de strijd om het behoud van oude waarden waarin niemand meer gelooft, laat zijn idealen varen en onderwerpt zich aan het onvermijdelijke.

Om zijn frustratie te verlichten geeft hij zich met hart en ziel over aan een sensualiteit die wordt gevoed door het vuur en de ademtocht van de weelderige natuur van Ibiza. Op dit paradijselijke eiland, onder een mediterrane zon, tussen pijnbomen en wetlands, klimt het eeuwige lied van de krekel op naar het warme hemelblauw en raken zielen en vlees door magische erotiek verstrengeld in een even intense als dodelijke omhelzing.

 

 

 

VIDEO

 

Het schemerlicht

PROLOOG

De rest van de wereld 1951–1960

 

                Als ik me goed herinner kwamen de eerste buitenlandse toeristen ergens aan het begin van de zomer van 1951 aan op Ibiza. Een tijd waarin wij Spanjaarden de slecht genezen wonden  van onze burgeroorlog likten en in de broodtrommel angstvallig de rantsoenboekjes bewaarden (je wist immers maar nooit wat er nog kon komen).

                De buitenlandse toeristen in de jaren vijftig kwamen voor een lang verblijf en hun koopkracht liep uiteen. Ze verlieten de veerboten in grote automobielen, landden met reguliere lijnvluchten of kwamen simpelweg zoals ze konden. Eerlijk gezegd kon een behoorlijk deel van die eerste gasten - over het algemeen schilders, muzikanten en schrijvers - niet echt toerist worden genoemd, want voor de bewoners van Ibiza stond het woord << toerist >> gelijk aan << poen >> en sommige van die berooide kunstenaars met hun gebroken dromen en slechts een paar centen op zak zou je eerder hippies dan toeristen hebben genoemd.

                Maar dat kleine woordje zou pas in zwang raken tegen 1965 toen de eerste echte hippies, net als veel andere dingen, al waren opgeslokt door het massatoerisme.

                Ondanks de enorme kloof in mentaliteit, gedrag en << portemonnee >> tussen die eerste bezoekers uit de rest van de wereld was er één doel dat hen verbond en dat ze meer dan iets anders uitdroegen: ze waren gekomen om het er eens goed van te nemen.

                En daarin slaagden ze glansrijk, want in de nadagen van het post-burgeroorlogtijdperk, toen de peseta nog geen cent waard was, was elke munt die niet met het gelaat van Generalísimo Franco was bedrukt goed voor een eet- en drinkfestijn van jewelste, terwijl om hen heen de onschuldige en tegelijkertijd dankbare bewoners van Ibiza de dans van Ses Nou Rodades[1] dansten.

 

                Jong was Ibiza toen.

                En jong de rest van de wereld.

 

 

 

Portada de Legendes van Santa Eulalia del Río: Ibiza

 

Legendes van Santa Eulalia

 

In dit boek zijn vier legendes opgenomen, geïnspireerd op de vier elementen (water, aarde, vuur en lucht) die het dag- en nachtleven van een dorp op Ibiza beheersen.

In "De geest van het water. Legendes van de oude brug" bewaken Drops, voorouderlijke aardmannetjes, de geestelijke toegangspoort tot een dorp. In "De klok. De legende van Sa Iglesia Vella" keren lucht, water en vuur zich tegen de wereldse fundamenten van een kerk, en in "De kruising" zijn het vuur en de duivel heer en meester in de nacht van San Juan. En "Het blad papier" verhaalt over het leven van een vel papier dat door de lucht vrij is gemaakt.

 

 [1]  Typische dans waarbij de danseressen om de dansers heen draaien.